سفارش تبلیغ
صبا ویژن

درباره هوش هیجانی بیشتر بدانید

در دهه 1960 اصطلاحی به نام هوش هیجانی (EI) توسط روانشناسان و محققان مطرح شد. این اصطلاح با تصوری که افراد از هوش عمومی دارند، کاملاً تفاوت دارد. این توانایی است که فرد نسبت به احساسات خود دارد و راههای کنترل و مدیریت احساسات مثبت و منفی خود را می داند. افراد با این ویژگی به راحتی میتوانند مخاطبین خود را تحت تاثیر قرار دهند. برخی از محققین هوش هیجانی را اکتسابی می دانند در حالی که دیگران بر این باورند که این چیزی کاملاً ذاتی است. افراد با EI بالا به راحتی میتوانند احساسات طرف مقابل خود را درک کرده و نسبت به آن پاسخ دهند. این نوع درک از مخاطب به موفقیت فرد در روابط اجتماعی و عاطفی کمک میکند.

عناصر اساسی هوش هیجانی

خودشناسی

خودآگاهی یا خودشناسی شامل شناخت دقیق احساسات فردی است، که موجب کنترل و مدیریت رفتار و احساسات در روابط فرد با دیگران می شود.

کنترل خود

کنترل خود به فرد کمک میکند تا از انجام اقدامات عجولانه در شرایط و موقعیت های خاص و حساس پرهیز کند و قبل از هر اقدامی نتایج آن را بسنجد و از اشتباهات ناخواسته که موجب رنجش دیگران می‌شود، پیشگیری نماید.

انگیزه برای رسیدن به هدف

انگیزه یعنی چشم اندازی که فرد برای رسیدن به اهداف خود در نظر می گیرد. افرادی که از EI بالایی برخوردار هستند، از شکست در مسیر اهداف خود ترسی ندارند و اهدافشان را با شوق دنبال می کنند.

همدلی با دیگران

افرادی که از هوش هیجانی برخوردار هستند، قبل از قضاوت در مورد رفتار دیگران به علت این رفتار توجه دارند و سعی میکنند، طرف مقابل را درک نمایند. این باعث میشود تا آنها از نظر دیگران فردی مهربان و دلسوز باشند.

مهارت های اجتماعی و عاطفی

این افراد از مهارت های اجتماعی بالایی برخوردار هستند و به راحتی میتوانند کارهای گروهی را مدیریت کنند. آنها میتواند رهبرانی عالی برای شکل دادن یک جریان خاص باشند.

چگونگی ارزیابی هوش هیجانی

آزمون های زیادی توسط کارشناسان و محققین در حوزه روانشناسی برای ارزیابی EI انجام می شود. نتایج آزمون ها بر اساس پاسخ سوالات پرسشنامه هاست. این سوالات بیشتر بر اساس توانایی های اجتماعی و عاطفی فرد در موقعیت های مختلف طراحی شده اند. در واقع هدف از این آزمون ها اندازه گیری قدرت و توانایی درک، تشخیص و مدیریت احساسات فرد است.

منبع: healthline.com