سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مهارت حل تعارض و اختلاف چیست؟

اختلاف بین دو یا چند نفر را تعارض می گویند. 

علت تعارض چیست؟

از آن جایی که انسان ها به طور طبیعی باهم تفاوت دارند و نوع نگاه آن ها نسبت به دیگران و مسائل فرق می کند، طبیعی است که با یک دیگر دچار تعارض شوند. 

آیا تعارض بین زوجین همیشه بد است؟

تعارض بین زوجین اجتناب ناپذیر است. نداشتن تعارض الزاما به معنای داشتن رابطه ای بهتر نیست. زیرا اختلاف به خودی خود، بد یا خوب نیست بلکه نحوه حل و فصل آن است که می تواند به اختلافات دامن بزند و یا به حل مسئله و صمیمیت منجر شود. 

روش های ناسالم حل تعارض کدام اند؟

  • اجتناب از حل تعارض: در این حالت افراد از گفت و گو درباره تعارض خودداری می کنند. دلیل آن ترس از بالا گرفتن اختلاف یا فقدان مهارت برای حل تعارض است. 
  • قطع کردن رابطه: عده ای از مردم به دنبال اختلاف با دیگری رابطه خود را با وی قطع می کنند. چنین چیزی به معنای پاک کردن صورت مسئله است. 
  • قهر کردن: برخی از مردم به دنبال بروز اختلاف با یک دیگر قهر می کنند. قهر کردن یک نوع روش اجتنابی برای حل اختلاف است و به حل مشکل منتهی نمی شود. 
  • سپردن مسئله به گذر زمان: عده ای هم اختلاف خود با دیگری را به گذر زمان می سپارند تا شاید به مرور زمان خود به خود حل شود. این روش نیز موثر نیست زیرا بسیاراند افرادی که به دلیل بروز اختلاف، سالیان سال با هم قهر بودند ولی اختلاف هم چنان سر جایش بود. 
  • کوتاه آمدن: یکی دیگر از روش های حل تعارض، کوتاه آمدن است. وقتی در برابر کسانی که با آن ها اختلاف داریم کوتاه می آییم به این معنا نیست که اختلاف حل شده است بلکه به این معنا است که ما به دلایلی از حق خود گذشته ایم. این اقدام ممکن است در کوتاه مدت موثر باشد اما در دراز مدت به اختلافات و تنش بین فردی دامن می زند. 
  • رفتار پرخاشگرانه: عده ای هم به دنبال بروز اختلاف با دیگری دست به پرخاشگری می زنند، برای مثال فحاشی می کند، کتک کاری راه می اندازد و ....

روش های سالم حل تعارض کدام اند؟

کلید طلایی حل تعارض مذاکره است. 

مذاکره چیست؟

مذاکره گفت و گویی است بین دو یا چند نفر، با هدفی خاص که عموما رسیدن به یک راه حل و یا حل اختلاف است. مذاکره کردن مستلزم این است که گوینده به دقت، شفاف و ساده صحبت هایش را بکند و به دیگری نیز چنین اجازه ای بدهد. مذاکره باید در فضای مناسب و زمان مناسب صورت گیردو نیز باید دو طرف مذاکره حال خوبی داشته باند. با داشتن خستگی، گرسنگی و سر درد نمی توان یک مذاکره را خوب پیش برد. 

چه عواملی بر سر راه مذاکره موثر مانع ایجاد می کنند؟

گوش ندادن، صحبت دیگری را قطع کردن، با لحن نامناسب صحبت کردن، با صدای بلند حرف زدن، به جای پرداختن به مسئله طرف مقابل را محکوم کردن، چند مسئله را همزمان پیش کشیدن، برچسب زدن به دیگری و قضاوت کردن او ( مانند تو کینه توز هستی... ناسازگار هستی....)، خودخواهی و تنها نفع خود را دنبال کردن، عدم صداقت و پنهان کاری، به توجهی به سخنان دیگری، به نفع خود عمل کردن و دنبال کردن راه حل هایی که برای طرف مقابل امتیاز چندانی ندارد، عیب جویی از دیگری، منحرف کردن موضوع بحث، بها ندادن به احساسات طرف یک دیگر، تحقیر کردن دیگری، صحبت کردن با ادبیات نامناسب، حالت های چهره ای و رفتارهای غیر کلامی نامناسب و پیش کشیدن مسائل گذشته همگی از موانع عمده روند مذاکره به شمار می آیند.

چه عواملی مذاکره را تسهیل می کند؟

تایید احساسات دیگری ،خلاصه کردن صحبت های وی، همدلی و توجه به دیدگاه و احساس دیگری، تمرکز بر روی مشکل نه بر روی فرد، تمرکز بر روی مشکل فعلی نه مشکلات گذشته، ابراز احساسات، انتظارات، نیازهای خود و اجازه دادن به دیگری برای ابراز احساسات، انتظارات و نیازهایش. 

برای انجام صحیح مذاکره چه فنونی را باید به کار ببریم؟

گوش دادن

گوش دادن با شنیدن فرق می کند. وقتی به صحبت کسی گوش می دهید یعنی کاملا به او توجه می کنید. این رفتار در گوینده این احساس را ایجاد می کند که شما برایش اهمیت قائل هستید و به دقت به حرف هایش گوش می دهید. در روند حل اختلاف، گوش دادن دقیق باعث می شود که با دیدگاه طرف مقابل آشنا شوید. این کار از احتمال ایجاد سوئ تفاهم در روابط بین فردی می کاهد. 

اجازه صحبت به دیگری دادن

مذاکره همان طور که از نامش پیدا است گفت و گوی دو نفره است. هر دو طرف باید به هم فرصت صحبت و گفت گو بدهند. درحین صحبت دیگری سرا پا گوش باشند و صحبت طرف مقابل را قطع نکنند. 

پرداختن به مسئله و دنبال مقصر نگشتن

مذاکره ی موثر مستلزم این است که دو نفر به مسئله و راه حل های آن بپردازند ولی دنبال مقصر نباشند. دنبال مقصر بودن یکی از موانع مهم مذاکره به منظور حل اختلاف است. 

راه حل ارائه دادن

حل مسئله و اختلاف با ارائه راه حل ها از سوی دو طرف امکان پذیر است. بنابراین دو طرف مذاکره باید راه حل ارائه دهند و در ارائه راه حل ها به نظر و دیدگاه دیگری توجه کنند. 

پرداختن به یک مسئله (نه بیشتر)

امکان حل همه مسائل در یک جلسه مقدور نیست. بنابراین بهتر است مهمترین موضوع مورد اختلاف را انتخاب کرده و به آن بپردازید. پس از حل و فصل یک مسئله می توانید به مسئله دیگری بپردازید. 

همدلی کردن

همدلی یعنی خود را جای طرف مقابل بگذارید و از دید او به موضوع و مسئله نگاه کنید. نگریستن از زوایه دیگری به شما کمک می کند تا در ارائه راه حل ها منافع و رضایت طرف مقابل را نیز در نظر گیرید. 

جدا کردن احساس از رفتار

ممکن است نسبت به کسی که با او مذاکره می کنید احساس خوبی نداشته باشید. اگر قرار باشد احساسات خود را دخالت دهید مذاکره خوب پیش نمی رود. بهترین کار این است که احساس خود را وارد فرایند مذاکره نکنید، به مشکل بپردازید و دنبال راه حل هایی برای حل مسئله باشید.